Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levelezési rovat, válaszok

2008.07.04

Krónikus emésztési problémámmal szeretnék természetgyógyászhoz fordulni, miután a háziorvosom néhány hónapja nem tudott meggyógyítani. Szeretném megkérdezni, hogyan válasszak ki magamnak egy megfelelő szakembert?
Magyarországon a természetgyógyászati tevékenység 1997 óta szakvizsgához és engedélyhez kötött. Sajnos az érdeklődők számára nem áll rendelkezésre egy olyan hiteles nyilvántartás, amely tartalmazná a természetgyógyászok minősítését, szakmai felkészültségét és reputációját.Az ideális  szakembert kereső beteg ezért rendszerint a szájhagyományokra van utalva. Ennek ellenére megkísérelem felvázolni azokat a tulajdonságokat, kvalitásokat, amelyekkel a hiteles természetgyógyásznak rendelkeznie kell.A jó természetgyógyász megfelelő pszichológiai kultúrával, kellő empátiával rendelkezzen. Szakmájában legyen hiteles, pozitív gondolkodású, segítőkész, önzetlen, egészséges mentalitású, korrekt, etikus, jól kommunikáló egyéniség. Fölöslegesen ne keltsen betegségtudatot. Aktív, egyenrangu partnerként kezelje a betegeit. Tudatosítsa bennük, hogy a gyógyulás közös erőfeszítés eredménye lesz, amiben a paciensé a főszerep. Respektálja a betege emberi méltóságát. Tájékoztassa a kezelési eljárásokról, az esetleges kockázatairól. Tájékozódjon a szakmai felkészültségéről, a vizsgáiról,a működési engedélyéről. Ehhez jó alapot nyújt például az Internet, ahol megismerkedhet a publikációival, előadásaival, a referenciáival.A komoly természetgyógyász nem kábítja pácienseit mágikus tudásával. A gyógyítómunkáját részletes kórtörténetre és diagnózisra alapozza. Rendelkezik orvos-konzulens kapcsolatokkal, nem veti el a hagyományos orvosi kezelést. Nem tartja magát mindenhatónak és tévedhetetlennek. Kerüli a fölösleges kockázatot és munkájában nem kizárólag anyagi érdekek,motiválják. Gondosan mérlegeli, hogy a betegének mikor mire van szüksége.A díjtételek megállapításánál is a realitás talaján áll. A vázlatos felsorolásból is kiderül, hogy nehéz ideális természetgyógyászt találni.A legnagyobb problémát a gyógyulnivágyók számára a megfelelő, hiteles információk hiánya jelenti.

MINDENKINEK IDEÁLIS TERMÉSZETGYÓGYÁSZT,HÁZIOR-VOST,FŐNÖKÖT ÉS HÁZASTÁRSAT KIVÁNOK.

Miről ismerem fel a kandidafertőzést magamon?

Egy aggódó hölgy,leendő paciense.


A candidiázis napjaink „divatos” betegségévé vált . Ennek legfőbb oka a védekezőrendszerünk legyengülése .A szervezetet érő stressz ,a helytelen táplálkozás ,a városi életmód ,a környezeti ártalmak,a jelentős gyógyszer-és egyéb kemikáliák fogysztása miatt az immunrendszerünk ,az ellenálló képességünk leromlott.A candidiázist egy velünk , bennünk élő közönséges élesztőgomba faj ,okozza amely akkor szaporodik el a szervezetben ,elsősorban az emésztőtraktusban ,ha az ott élő egyéb hasznos baktériumfajok száma- például antibiotikumok szedését követően- lecsökken .A candidafertőzést nehéz felismerni ,ezért rejtőzködő betegségnek is nevezik .Nőknél a következő általános tünetei lehetnek: krónikus kimerültség ,enerváltság ,rossz közérzet ,csökkent libidó .Gyomor- és bélrendszeri tünetek :szájpenész ,puffadás ,bélgörcsök ,végbéltáji viszketés ,a székelési szokások megváltozása . Húgy –és nemi szervi panaszok :gombás hüvelyfertőzés ,hüvelyfolyás ,menstruációs panaszok , hólyaghurut .Gyakran megfigyelhetők idegrendszeri panaszok is: depresszió ,ingerlékenység ,figyelemzavar .Kísérő tünetként premenstruációs szindróma ,ételekkel , allergénekkel ,kémiai anyagokkal való túlérzékenység ,ekcéma, pikkelysömör ,irritábilis vastagbélgyulladás.
Külső tünetei : a hajhullás ,körömgombásodás ,fényes sima lábszárbőr , a könyök bőrelváltozása és az édesség utáni mérhetetlen vágy .A test különböző pontjain a szem ,a fül ,a az ujjak ,a hallójárat ,a végbél nyílás környékén viszkető , pörsenéses gombatelepek jelenhetnek meg . Gyakori bőrtünet az afta ,herpesz ,az orrdugulás ,a sűrű fejfájás ,a migrén .Súlyosabb esetben, főleg a nőknél meddőséget ,a férfiaknál prosztatagyulladást okozhat.
Az általános tünetek közül kiemelendő a krónikus fáradtság ,a figyelem hiánya és koncentráció zavar.
A felsorolt tünetek közül minél nagyobb számút észlel valaki, annál nagyobb a valószínűsége a gombafertőzésnek.

Hogyan kerülhetem el a kandidafertőzést ? Mostanában sokat hallottam a kandidáról .Érdekelne ,hogy milyen módon lehet védekezni ellene.
Egy aggódó hölgy.
Az emberi közvetlen környezetben mintegy 100 gombafaj él.Ezek többsége hasznos, és csak akkor okoznak kellemetlenséget ha a szervezet ellenálló képessége meggyöngül .Jelentős veszélyforrást jelentenek az ember számára a környezetében élő állatai .A gomba emberről állatra terjedhet és viszont .Gyakori az un. „pingpong” effektus amikor kölcsönösen oda-vissza fertőzik egymást .Az ember és a környezete egységes immunbiológiai rendszert képeznek ,ennek megfelelően a környezet minden tagját vizsgálni . és szükség esetén kezelni kell .Hasonló fertőzési forrás lehet a rothadó szemét , mert az ott megtelepedő gombák spóráit belégezhetjük . A candida emberről emberre való átvitele közvetlen testi kontaktussal ,a mosdatlan ,tisztátalan kézzel ,a nyállal ,az orális kapcsolattal következhet be .Sokkal veszélyesebb a nemi érintkezés útján való fertőződés ,mert a párkapcsolatokban az oda-vissza fertőzés veszélye egyértelműen fennáll .További fertőzési források a meleg ,dohos penészes pincék ,raktárak istállók ,a romlott élelmiszerrel való találkozás ,a rosszul tárolt ételek magvak , a fertőzött környezetből származó állati termékek (tej ,tojás ,gyapjú ) de a mindennapi kenyerünk ,péksüteményünk ,kalácsunk is tartalmazhat élesztőgombát .Ezeket ezért sütve ,forralva ,pirítva fogyasszuk ,ugyanúgy mint az erdei gombákat .Fertőzött személyek használati tárgyai ,evőeszköz ,ruházat ,WC kagyló ,fürdő ,ágy ,fogkefe ,fésű stb közvetíthetik a gombát .Újszülöttek szájpenészét az anyák kezeletlen hüvelygombája okozhatja .Mit tehet az ember a fertőzés elkerülésére ? A legfontosabb teendő az immunrendszer rendbentartása !!

 

Mi a teendő a savtúltengés estén?Miért csökken a hasi fájdalom az ürítést követően? Válasz A.nak.

A gyomorsavtúltengés kiváltásában táplálkozási tényezők és idegi hatásoké a vezető szerep.A dohányzás,a kávé,a nagymennyiségű állati fehérje fogyasztás,a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás elősegíti a fehérjék emészté-séhez egyébként nélkülözetetlen savtúltermelést.A savviszonyokat elsősorban a felsorolt tényezők kiküszöbölésével kell rendeznie,de a háziorvosától kérhet megfelelő gyógyszer felírását.A régi jólbevált házi megoldást egy késhegynyi szódabikarbóna jelenti.A gyógyteák közül ajánlhatók: az ánizsmag,az apróbojtorjánfű,az akácvirág,a kamilla.Tartós megoldást a problémájára egy teljeskörű bioenergetikai állapotfelméréssel egybekötött homeopátiás kezelés jelentene,annál is inkább mert a megkönnyebbülés utáni fájdalomcsökkenés arra utal,hogy az emésztőtraktus egyéb területén is lehetnek problémái.Szeretettel Dr GT

Ha beteg vagyok állandóan az immunrendszeremet, emlegetik, de senki nem mondja eg, hogy mit kell tennem, hogy” topon” legyen?!
Az immunrendszer „katonái”a fehérvérsejtek. Egyik típusuk a csontvelőben termelődő B-limfociták, amelyek által termelt ellenanyagok (antitestek) elpusztítják a szervezetbe került testidegen anyagokat, kórokozókat (antigéneket).A T-limfociák szintén a csontvelőben keletkeznek és egyik legfontosabb változatuk az ölő sejtek legfontosabb teendője, hogy eltakarítsák a szervezetben keletkezett elkorcsosult (atipusos,rákos) sejteket. Az un. falósejtek feladata” a sejtek közötti ütközet” utáni hulladékok eltávolítása. A szervezet védelmét támogató szerveink a csecsemőmirigy, a nyirocsomók, a lép, a csontvelő .Fontos tudnunk, hogy az immunrendszer 85 %-a az emésztő-csatornában található. Naponta 12 g antitest képződik és választódik ki a bélfalon át a test belsejébe .Az immunrendszer „gyöngítői” a vitamin és nyomelem hiány ,a túlzott cukorfogyasztás ,a magas zsír ,fehérje és koleszterin szint ,az ingadozó vércukor ,a nehézfém terhelés ,a szenvedély- betegségek ,a környezeti fizikai és lelki terhelések .Az erősítők :az egészséges táplálkozás ,a normális testsúly ,a növények közül a lestyán ,a fokhagyma ,a nyers zöldségfélék, a burgonya ,sárgarépa ,hagymafélék ,saláták ,a citrusfélék, különféle fűszernövények ,a kasvirág,a vitaminok,nyomelemek,barna rizs ,barna kenyér ,citrusfélék ,spárga ,zeller ,tengeri hal ,szezámmag ,búzacsira . A gyógynövények közül kiemelhetők :a citromfű ,az édesgyökér ,levendula ,bazsalikom ,apró bojtorján ,homoktövis ,a csüdfű .Az egészséges életmód ,a sok mozgás ,a napfürdő, az úszás immunerősítő hatású .A lelki tényezők közül kiemelném az immunrendszer legfőbb gyógyító erőit a nevetést és a szeretetet !Az egyik legfiatalabb tudomány a gelontológia a nevetés hatásának vizsgálatával foglalkozik .Jótékony befolyása van a relaxációnak ,a meditációnak ,istenhívőknél az imának.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.