Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi okozza a nyelési nehézséget?

2013.05.09

A nyelési panaszok arra utalnak, hogy bizonyos dolgokat, tényeket és helyzeteket nehezünkre esik „lenyelni”, azaz elfogadni és elviselni. A nagyobb falatokat csak üggyel-bajjal tudjuk „megrágni”, egyes dolgokat viszont „muszáj egyszerűen lenyelnünk”. Másokat pedig „képtelenek vagyunk olyan gyorsan megemészteni”. E kifejezések mindegyike az emésztés folyamata és az élettörténések közötti szoros összefüggésről tanúskodik. Valamit lenyelni annyit jelent, hogy az ember egy dolgot elfogad, a sajátjává tesz. Aki a kemény és többnyire jókora falatokkal, melyeket az élet nekünk juttat, nem tud megbirkózni, gyakran folyadék – többnyire alkohol – segítségével kísérli meg, hogy az könnyebben csússzon le a torkán. A mértéktelen alkoholfogyasztás étvágytalansághoz vezet. Következésképp az ember előbb-utóbb megelégszik a folyékony táplálékkal, mely könnyedén szétárad a szájban, s végképp lemond a valódi táplálékot jelentő szilárd falatokról.

A nyelési problémák egyik jellegzetes fajtája a levegőnyelés. A beteg nyelésre való készséget színlel, ám a tulajdonképpeni feladattól meghátrál.

Nyelési nehézségek: csökkent készség bizonyos dolgok elfogadására, a tények tagadása

Amit tenni kell

A nyelési nehézségekkel küszködőnek meg kellene kérdeznie magától, miképpen tudná megoldani élete nyilvánvaló konfliktushelyzeteit. Vagy le kell mondania, meg kell szabadulnia a kínzó feladattól, vagy pedig annak elvégzése érdekében fokoznia kell belső készségét és megértőképességét. A kellemetlen feladat mibenlétére valószínűleg gyorsan fény derülhet egy rövid, de mélyreható beszélgetés során.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.