Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miről árulkodik a gyomorhurut.

2013.05.09

Függetlenül attól, hogy nem megfelelő táplálékot vagy „emészthetetlen érzelmeket” nyelünk-e le, a gyomrunk erre mindig savképződéssel reagál. Minthogy a gyomorsav a méreg, düh, félelem, agresszivitás és hasonlók megemésztésére nem alkalmas, a „szegény éhenkórász” savanyodik meg, azaz agresszív indulatai önmaga ellen fordulnak. A gyomor túlzott savtermelése tehát világosan jelzi, milyen mértékben „savanyodott be” az ember.

Az idült vagy heveny gastritis kialakulásában, többek között, az alábbi okok játszhatnak szerepet:

– túlfeszített életmód. Akinek elképesztően sokféle információt kell befogadnia, szellemileg túl gyakran „át kell állnia”, aki egyik megbeszélésről a másikra rohan és egyetlen nyugodt perce sincs, előbb-utóbb – ha a gyomra minderre „érzékenyen reagál” – ingerültté válik.

– „ehetetlen ételek”. Aki tehát olyan konfrontációkba kerül, melyeket képtelen megnyugtatóan rendezni, akinek bizonyos információk „megfekszik a gyomrát”, vagy környezete révén állandó nyomásnak, idegesítő hatásoknak van kitéve, annak minderre a gyomra is érzékenyen fog reagálni.

– túl forró vagy túl hideg étel. Jelképes értelemben véve ez annyit jelent, hogy az ember végletes szituációkkal került szembe. Aki azonban önmagát, illetve teherbíró képességét túlbecsüli, annak végtére is nyugalomra van szüksége, hogy a benne felhalmozódottakat megemészthesse. A gastritis-terápia tehát egyaránt magában foglalja a kímélő étrendet és az idegesítő tényezők kiküszöbölését.

Gyomorhurut: bosszankodás, harag, félelmek, agresszivitás, hektika; nincs időm a dolgokat „megemészteni”; bele-nem-egyezés, elnyomott konfliktusok

Amit tenni kell

A gyomorbetegnek meg kell tanulnia tudatosítani magában érzelmeit, és konfliktusait tudatosan fel kell dolgoznia. Hozzá kell szoknia, hogy benyomásait belsőleg rendezze, nehogy azok „kikészítsék”. Egyet nem értését, agresszív indulatait megfelelő módon ki kell nyilvánítania, vagyis nem szabad konfliktusait lenyelni és felgyülemleni hagynia, hanem meg kell oldania. Ha az említett tanácsokat megfogadja, gyomorproblémái fokozatosan megszűnnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.